Teruglink
Image default
Energie

Ga je voor subsidie zonnepanelen? Hier zijn enkele dingen om over na te denken

Inmiddels hebben ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen op hun dak en is zonne-energie een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse energiemix. Als je er al eens over nadenkt om zonnepanelen op je huis te installeren vanwege subsidie ​​of om andere redenen, dan zijn hier enkele dingen om over na te denken.

De kosten van het installeren van zonnepanelen is iets om over na te denken. Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak hangt af van een aantal factoren. Het aantal panelen, het type, de transformator (omvormer) die je kiest en de beugels (zonnepanelen montagemateriaal) die ze op je dak bevestigen. Reken op ongeveer € 4.000 tot € 5.000 voor tien zonnepanelen, exclusief btw. De meeste energiebedrijven bieden ook een vergelijkingsservice aan waar u de kosten van zonnepanelen versus het reguliere elektriciteitsnet kunt bekijken.

Financiële hulp

Goedkope leningen en een subsidie zonnepanelen om de overstap naar zonnepanelen te stimuleren, zijn een van de redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor de overstap naar groene energie. Er zijn geen nationale regelingen, maar sommige lokale autoriteiten bieden speciale aanbiedingen en subsidies voor zonnepanelen. Ook kunt u als huiseigenaar, of lid van een Vereniging van Eigenaren (VVE) een goedkope lening afsluiten om zonnepanelen te kopen. U kunt ook teruggave vragen van de belasting (btw) die u over de kosten betaalt. Op dit moment wordt elektriciteit die u op uw dak produceert en teruglevert aan het elektriciteitsnet in mindering gebracht op uw eigen energierekening. Vanaf 2023 wordt dit systeem geleidelijk afgebouwd en krijgt u direct betaald voor de energie die u produceert. De overheid heeft gezegd dat het uitfaseren van de aftrek geen invloed heeft op de tijd die nodig is om zonnepanelen terug te verdienen, maar het kan zijn dat u ook een nieuwe elektriciteitsmeter moet installeren om de veranderingen op te vangen. Je kunt natuurlijk denken aan het plaatsen van batterijen zodat je meer van de opgewekte energie voor jezelf kunt houden of slimme apparatuur gebruiken zodat je bijvoorbeeld de wasmachine gebruikt als de zon schijnt.

Huren of kopen

Als de omvang van de investering je afschrikt en onthoud: volgens de Consumentenbond zou je dit in zes tot zeven jaar terug moeten verdienen. U kunt ook zonnepanelen huren. Verschillende van de grote energiebedrijven doen dit en er zijn ook kleine nichespelers op de markt. Maar doe je sommen zorgvuldig. Het kan zijn dat het huren van panelen duurder uitpakt dan ze direct te kopen.

 

Soorten subsidie