Teruglink
Image default
Aanbiedingen

Laat ons eens kijken naar de verschillende delen van een deurkruk

Deurkrukken kunnen problemen veroorzaken die jezelf kan herstellen als je weet hoe ze functioneren. Om je daarbij te helpen zetten we hier even de delen van een deurkrik op een rijtje:

De klink

Dit is het gedeelte dat je telkens vast neemt als je in en uit je woning gaat. De klink bestaat gewoonlijk in twee vormen, langwerpig en rond. Hun voornaamste functie is te werken als een hendel als je deur wil openen. Ze zijn verbonden met de schoot die uit de deur komt en in het deurframe schuift en zo kan men de deur openen en sluiten

De schoot

Soms spreekt men ook van een schieter. Deze komt gewoonlijk uit de zijkant van de deur en past in het deurframe. De schoot is gewoonlijk bevestigd aan de klink met eenvoudige hefbomen en wordt teruggetrokken als men de klink draait of naar beneden drukt. Een goed uitgeruste schoot heeft een veer die ervoor zorgt dat hij terug op zijn oorspronkelijke plaats terechtkomt.

Duimstukje

Dit wordt gewoonlijk gebruikt als de deurknoppen niet draaien. Het duim stuk wordt gewoonlijk geïnstalleerd boven de kruk als een middel om de schoot vast te zetten in het deurframe. De beste exemplaren zijn deze waarin zich veren bevinden die de kruk helpen om terug te keren naar de oorspronkelijke positie als de druk wordt losgelaten en waarbij de schoot uitgeschoven blijft zodat de deur gesloten blijft. Vraag uw lokale slotenmaker naar welke deurkruk het beste in uw deurframe past.

Slotcilinder

Dit is het gedeelte dat het slot echt bedient. Het biedt de mogelijkheid om verwijderd te worden uit het slot zonder dat men het ganse slot dient te verwijderen. In de cilinder zit meestal een set met pinnen van verschillende lengtes die kunnen draaien en de schoot kunnen loslaten als de sleutel in het slot zit. Er bestaan twee types van slotcilinders : de Europese en de Amerikaanse. Cilinders van de Amerikaanse stijl zijn gewoonlijk gemonteerd aan de rozetten, terwijl cilinders van de Europese stijl zich uitstrekken tussen de rozetten. De rozetten worden dan aan de deur vastgemaakt met vijzen in de deur.

De rozetplaatjes

Men noemt ze dus ook wel rozetten. Deze plaatjes worden gewoonlijk aan beide zijden van de deur vastgeschroefd om de kruk op zijn plaats te houden. De plaatjes beschermen tevens van buiten uit de deurkruk.

Besluit

Dit zijn de voornaamste delen van een deurkruk. Ze mogen dan wel ingewikkeld lijken, toch zijn ze zeer eenvoudig om te herstellen als ze stuk gaan.

 

Wilt u meer informatie over hoe u het beste uw deurkruk kunt vervangen? Neem even contact op met een slotenmaker in Rotterdam voor service en advies op maat.

 

www.locksecure.nl

 

Voor meer informatie :