Teruglink
Image default
Aanbiedingen

Soorten aanhangwagens en hun gebruik: alles wat jij hierover moet weten!

Als ondernemer zijn er verschillende situaties waarbij je een aanhangwagen nodig hebt. Je kunt denken aan het transporteren van goederen, gereedschap of afval. Elke klus is weer anders en vereist een ander type aanhangwagen. In deze blog gaan we in op de verschillende soorten aanhangwagens en hun gebruik. Ook bespreken we de benodigde accessoires, zoals een wielklem, opslag, overdekking, extra band en hoe je jouw aanhangwagen het beste kunt onderhouden.

 

Gesloten aanhangwagens

Gesloten aanhangwagens worden vaak gebruikt voor het transporteren van goederen die droog en veilig moeten worden vervoerd, zoals meubels, apparatuur of kleding. Gesloten aanhangwagens hebben een afsluitbaar deurtje aan de achterkant. Je kunt kiezen voor een enkelasser of een tandemasser, afhankelijk van de hoeveelheid gewicht die je wilt vervoeren. Bij het aanschaffen van een gesloten aanhangwagen is het belangrijk om te letten op het totale gewicht en de afmetingen van de laadruimte.

 

Open aanhangwagens

Open aanhangwagens zijn er in vele soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld een plateauwagen of een kipper. Deze aanhangers zijn uitermate geschikt voor het vervoeren van zwaardere of grotere objecten, zoals bouwmaterialen, tuinafval of meubels die niet beschadigen bij vocht. Bij een plateauwagen heb je de optie om oprijplaten te plaatsen, zodat je met gemak een zware machine op de aanhanger rijdt. Andere varianten beschikken over een kiepsysteem waarmee je eenvoudig goederen kunt lossen.

 

Bakwagens

Een bakwagen heeft een vaste laadbak met opstaande randen. Deze aanhanger is zeer geschikt voor het vervoeren van meerdere zware of lichte goederen. Je kunt kiezen voor een enkelasser of een tandemasser, afhankelijk van de hoeveelheid gewicht. Een bakwagen is ideaal voor ondernemers die vaak dezelfde goederen vervoeren en een laadhelling overbodig vinden.

 

Accessoires voor aanhangwagens

Bij het gebruik van een aanhangwagen zijn er een aantal accessoires die je kunt overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een wielklem om diefstal te voorkomen. Een overdekking is handig als je goederen wilt beschermen tegen weersomstandigheden. Ook een extra band kan van pas komen in geval van pech onderweg. Zorg er daarnaast voor dat je jouw aanhangwagen op een veilige plaats kunt opslaan, bijvoorbeeld in een afgesloten garage of met een speciale beugel in de tuin.

 

Onderhoud en reparatie

Een aanhangwagen heeft periodiek onderhoud nodig. Zo moet je regelmatig de koppeling, verlichting en bandenspanning controleren. Een aanhangwagen heeft niet alleen verzorging nodig, er kan ook schade ontstaan tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt afgesloten, zodat je in geval van schade snel geholpen kan worden. Een reparatie kan vaak bij een gespecialiseerd bedrijf, zoals een garage of aanhangwagenbouwer, worden uitgevoerd.