Teruglink
Image default
Dienstverlening

Woningontruiming? Hier zijn 4 tips!

Ben jij ooit in de situatie geweest waarin je een woning moest ontruimen na een overlijden of de verhuizing van je ouders naar een verzorgingshuis? De spullen die achterblijven, kunnen vaak een sterke emotionele waarde hebben. Zelf het huis leeghalen kan een behoorlijke klus zijn. Misschien wil jij alles snel leegmaken, terwijl anderen juist de woning graag in de oude staat willen houden. Wat jouw situatie ook is, vraag je je af welke tips er zijn om je te helpen bij dit proces?

Regel een coördinator

Een slim idee is om iemand in de familie of vriendenkring aan te wijzen als coördinator voor de woningontruiming. Deze persoon kan alles in goede banen leiden en ervoor zorgen dat er geen taken worden vergeten of dubbel worden uitgevoerd. Met een goede coördinator kan de woningontruiming soepel en efficiënt verlopen, wat stress en verwarring helpt te verminderen.

Neem de tijd die nodig is

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen bij het leegmaken van de woning, vooral als de spullen emotionele waarde hebben. Neem rustig de tijd om na te denken over wat er met het huis en de inboedel moet gebeuren, voordat je overhaaste beslissingen neemt. Als het gaat om een huurwoning, houd er dan rekening mee dat er een opzegtermijn van maximaal zes maanden na het overlijden geldt. Het is verstandig om niet tot het laatste moment te wachten om het huis leeg te halen. Verdeel de taken over de hele periode om een soepele overgang te garanderen.

Ga de administratie na

De administratie van de overledene of vertrekkende bewoner moet je goed onder de loep nemen. Denk aan zaken zoals de hypotheek, leningen, rekeningen, verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt en handel alles op de juiste manier af. Het is slim om één persoon aan te wijzen als verantwoordelijke voor de administratie, om onnodige kosten te voorkomen. Vergeet ook niet om de verhuizing op tijd aan de gemeente door te geven om boetes te voorkomen.

Kies voor professionele hulp

Het leeghalen van een woning kan veel tijd en energie kosten, vooral als er veel spullen zijn. Overweeg daarom om professionele hulp in te schakelen, zoals een verhuisbedrijf met ervaring in woningontruiming. Deze experts kunnen niet alleen de fysieke taken uitvoeren, maar ze doen dit met respect voor zowel de inboedel als de emoties die ermee gepaard gaan. Ze kunnen ook helpen bij het efficiënt verplaatsen van de spullen naar de gewenste bestemmingen. Een verhuisbedrijf kan ook de inboedel labelen, zodat je snel kunt zien waar welke spullen naartoe moeten. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook de kosten voor de woningontruiming.