Teruglink
Image default
Woning en Tuin

Urbanisatietrend in nederland

Urbanisatie is al jaren een wereldwijd begrip. Naar verwachting zal zeker driekwart van de gehele wereldbevolking binnen 20 jaar in de grote steden gaan wonen. Niet alleen steden zoals New York en Shanghaitrekken al meerdere jaren miljoenen mensen uit landelijke gebieden aan, maar ook het kleine Nederland kent al jaren een trek naar de grote steden. De bevolking zal naar schatting met ruim een miljoen mensen gaan groeien en een groot deel van de bevolking zal dan ook naar de grote steden gaan trekken. Wat je gaat merken is dat de kleinere steden op den duur steeds minder inwoners gaan krijgen.

Groeiende en krimpende steden

Steden groeien en krimpen al jaren.  Bij ons in Nederland is dit al redelijk normaal geworden. Er zijn verschillende factoren waarom de steden nou groeien en krimpen. Dit ligt onder andere aan de welvaart die Nederland in de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. De grote steden hebben een grote verandering doorgemaakt zoals meer winkels, museums, horeca en andere aantrekkelijke voorzieningen. Deze groei trok veel mensen aan. Zo is er jaren geleden ‘de 15 minutenstad’ in het leven geroepen. Het belang van dit concept was dat je in je eigen stad binnen 15 minuten bij de meeste belangrijke voorzieningen kon zijn. Deze trend is in de jaren 80 ontstaan en was zeer aantrekkelijk voor vele gezinnen.

Is dit het einde van de urbanisatie?

Urbanisatie is al jaren een echte wereld trend.  Dit is sterk afgenomen sinds we allemaal te maken kregen met het Corona virus. Dit heeft het moeilijk gemaakt in de grote steden. De gevolgen hiervan zijn erg groot. De zal zeker voorlopig zo blijven, expats die normaal gesproken jaarlijks naar Nederland komen blijven op dit moment weg. Dit geld uiteraard voor alle grote steden over de hele wereld.  Dit is uiteraard niet alleen tijdens deze pandemie zo, maar zal naar schatting langdurige gevolgen hebben ook voor de economie. Dit zal te merken zijn aan leegstand van panden. Maar ook eigenaren van bedrijfspanden die nu in zwaar weer zitten, zoals winkels en horecabedrijven, zullen door deze pandemie hun vastgoed moeten of willen verkopen. Vaak kan het zijn dat er nog huurders in deze panden zitten met lopende contracten en die moeten dan overgenomen worden bij de verkoop van het pand.

Een professionele vastgoedinvesteerder genaamd Damborg is een investeerder die altijd opzoek is naar verschillende beleggingspanden en geïnteresseerd zijn in allerlei soorten vastgoed van verhuurde woningen, appartementen, enkele woningen, studentenhuizen en vastgoedportefeuilles die bestaan uit kantoren, horecazaken, winkels en woningen.