Teruglink
Image default
Gezondheid

Wat houdt een wortelkanaal behandeling in?

Een wortelkanaal behandeling is wel even wat anders dan een verstandskies trekkenof een gewone extractie kies. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen bij de wortels van je tanden onder handen genomen. De symptomen van problemen bij de zenuwen bij je wortels is vaak het hebben van stevige kiespijn. Deze pijn ontstaat doordat een zenuw knelt of er sprake is van een onstaking inde pulpa. De pupla is het stukje van je tand waar gevoel in zit. Je kan ook wel zeggen dat dit het levende stukje van je tand is. Vaak moet de tandarts dit verwijderen of behandelen. Dit om de pijn te verzachten en verdere problemen te voorkomen. 

Wat de behandeling inhoudt verschilt per geval. Dit komt omdat iedere wortel weer ander nestelt in de mond. De voortanden hebben namelijk maar één kanaal en dit maakt het relatief makkelijk voor de tandarts om het probleem te verhelpen. De kiezen daarin tegen kunnen meerdere kanalen hebben en de wortels zijn vaak krom. Dit maakt het lastig voor de tandarts er bij te kunnen. Je snapt natuurlijk wel dat hoe meer kanalen en wortelen er zijn, hoe moeilijker het wordt voor de tandarts. De behandeling vindt plaats met behulp van een rubberdam. Als eerst wordt er een rubber klemmetje om de tanden geplaatst en deze wordt met een rubber lapje naar achter gespannen. Op deze manier voorkomt de tandarts dat er bacteriën en dergelijke in de wond komen. 

De tandarts gaat vervolgens ruimte maken. Een mond is namelijk vrij klein en hij moet overal wel goed bij kunnen. Er wordt een opening gemaakt zodat de pulpa bereikbaar is. Deze opening en de pulpa worden vervolgens schoon gemaakt zodat het probleem goed zichtbaar is en de kans op infecties geminimaliseerd wordt. Het gat wordt indien noodzakelijk groter gemaakt met behulp van het veilen of boren in de mond. Het gat wordt vervolgens opgevuld met vulling zodat je er minder last van hebt.

Voor meer informatie : http://orfeokliniek.nl/