Teruglink
Image default
Woning en Tuin

Zonnepanelen – zijn ze het waard?

Vroeger koste een zonnepaneel veel geld. Bovendien heeft de regering nu een einde gemaakt aan het breed stimuleren van zonne-energie voor uw huis. Zonnepanelen zullen natuurlijk nog steeds helpen om uw energierekening te verlagen, maar is het zonder alle stimulerende subsidies nog wel rendabel?

Voordat Ribbers zonnepanelen Doetinchem ze op je huis plaatst kun je de volgende vragen doornemen:

1. De subsidies voor zonnepanelen zijn nu al jaren afgelopen
De regering heeft al jaren geleden de de aanmoedigingspremies voor zonnepanelen, wat betekent dat mensen nu alleen nog sporadisch via hun gemeente of provincie gebruik kunnen maken van een lening. Alleen de BTW is aftrekbaar en kan dus worden teruggevraagd bij de belastingdienst.

2. Er zijn twee soorten zonnepanelen
De typen waar we het over hebben zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-zonnepanelen genoemd, die de energie van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Dit kan dan weer gebruikt worden om huishoudelijke apparaten en verlichting van stroom te voorzien. Het andere type is zonnewarmte, waarmee u water kunt verwarmen (boiler) en de energierekening mee kunt kunt verlagen.

3. Je hebt een dak op het zuiden nodig
Om de energieopbrengst van uw panelen te kunnen maximaliseren heeft u meestal een overwegend op het zuiden gericht dak nodig. Als uw dak op het zuidwesten of het westen is gericht, krijgt u nog steeds enig voordeel, maar het kan minder effectief zijn en u krijgt misschien niet de maximale besparing.

4. U kunt nog steeds van energieleverancier veranderen
Als je zonnepanelen hebt, denk dan niet dat dit je in afhankelijk maakt met je energieleverancier, zodat je geen goedkopere rekeningen kunt ontvangen. Dus u bent altijd nog vrij om over te stappen.

5. Panelen kunnen de waarde van uw huis verhogen of verlagen…
Sommige mensen maken zich zorgen dat lelijke panelen die over hun hele dak worden gepleisterd de prijs van hun huis naar beneden kunnen drukken. Maar ook kan een efficiëntere woning die zijn eigen energie opwekt, aantrekkelijker zijn voor kopers.

Zonnepanelen zijn een vrij flinke investering en zijn misschien niet geschikt voor mensen die van plan zijn om in de komende jaren te verhuizen – je moet zeker niet verwachten dat een grote investering direct wordt meegenomen in een sprong in de waarde van je huis.

Denk na over hoe zichtbaar de panelen zijn en vraag de lokale makelaars om hun ervaringen voor de installatie. Zonnepanelen kunnen inderdaad de waarde van een woning beïnvloeden, zowel in positieve als in negatieve zin. Als de panelen nieuwe technologie zijn, aanzienlijke besparingen laten zien en esthetisch aanvaardbaar zijn, kunnen ze de waarde zeer goed verhogen. Echter, in sommige gevallen is de overeenkomst die de respectievelijke eigenaren aan de oude technologie bindt bezwarend en zou de waarde van een woning wel eens negatief kunnen beïnvloeden.

6. U zou geen bouwvergunning nodig moeten hebben
U heeft over het algemeen geen bouwvergunning nodig voor zonne-PV-systemen. De grote uitzonderingen zijn als uw woning een plat dak heeft, op een lijst staat of in een beschermd gebied ligt. Misschien moet u toestemming krijgen van het bouwteam van uw gemeente, dus neem in dit soort situaties altijd even contact op met uw gemeente.

7. Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsarm
Er is weinig onderhoud nodig op goed geïnstalleerde zonnepanelen, hoewel je waarschijnlijk de omvormer, een gadget die een belangrijk onderdeel is van het systeem, binnen ongeveer 25 jaar moet vervangen.

Maar natuurlijk kan het ook misgaan. Controleer de garantievoorwaarden van de installateur die u heeft en dekt het de 20 jaar dat u het terug-tarief krijgt. Als de panelen beschadigd zijn door iets onverwachts, zoals een storm, kan het zijn dat u ook gedekt bent door een gebouwenverzekering. Controleer bij uw verzekeraar voordat u ze laat installeren en houd er rekening mee dat u mogelijk het verzekerde bedrag moet verhogen.

8. Gebruik uw zonnepanelen op het juiste moment en u zult de waarde ervan maximaliseren.
Als u uw panelen eenmaal hebt geïnstalleerd en ze in werking zijn, zorg er dan voor dat u er het beste van maakt door ze op het juiste moment te gebruiken.

In de winter bijvoorbeeld, wanneer er minder zonlicht is en u minder zonne-energie opwekt, haalt u meer energie uit het net. Het is een goed idee om apparaten in te stellen om te draaien terwijl het buiten licht is, waardoor de besparing maximaal is.

Voor meer informatie : https://ribbers-solarworks.nl